GİDER TESİSATI SORUN BULMA


Su kaçağı basit bir anlatımla, giderlerden suyun sızdırma yapmasıdır. Kırmadan su kaçağı bulma işlemi günümüzde modern cihazlar ile kolayca tespit edilebilmektedir. Başta Kameralı robot cihazlar olmak üzere, hassas dinleme cihazları, nem ölçme cihazı gibi cihazların kullanımı ile mümkün olabilmektedir. Gidere dökülen su, borular yardımıyla tahliye olmaktadır. Ancak giderlerde kırılma veya çatlak gibi bir hasar var ise bu noktalardan su sızdıracaktır.

Kırmadan Su Kaçağı Bulma

Giderlerdeki su kaçakları daha büyük sıkıntılara yol açmadan önemsenmesi gerekir. Küçük bir damla sızıntısı şeklinde dahi olsa giderin arızalandığı anlamına gelir ki ihmal edildiğinde kırmadan ve dökmeden onarmak için geç kalınmış olunabilir. Su kaçaklarına zamanında müdahale edilmezse zahmetli sonuçlara neden olabilir.

Su kaçağı nasıl tespit edilir

Tesisattaki su kaçakları alt katın tavanında kendini belli eder. Özellikle sorun gider borusunda ise mutlaka profesyonel bir tesisat uzmanına haber verilmelidir. Su kaçağı nereden kaynaklı bulmak için gidere, ucunda kamera bulunan uzun kablolu bir robot cihaz ile bakılır. Bu cihazlar borulardaki hasarı noktasal olarak tespit edebilmektedir.

Robot cihazın ucunda kamera ile birlikte led aydınlatıcı bulunmaktadır. Karanlık ortam bu aydınlatma ile tamamen aydınlanır. Kameralı cihaz gider borularının içinden rahatlıkla ilerleyecek şekilde tasarlanmıştır. Giderlerin çaplarına göre kullanılan cihazlarda değişir. Örneğin 300 lük boruda görüntü alınacak kameralı cihaz, daire içinde kullanılmaz.

Kameradan alınan görüntü çok nettir. En ufak bir hasarı tespit edebilir şekilde tasarlanmıştır. Tesisatçı elindeki cihazdan görüntüyü rahatlıkla takip eder. Giderlerin alınan bu görüntüler sayesinde bina sahipleri, tesisatlarının durumu hakkında fikir sahibi olurlar. Bu tip konular fiyat konusunda da kişilerin çok rahatlıkla fikir alış verişi yapabilmelerini sağlar. Kırmadan su kaçağı bulma zaten eski usule göre başlı başına bir konfor sağlamaktadır.

Kırmadan Su Kaçağı Bulma

Tesisat yapım onarımında kullanılan son sistem cihazlarda kameralı görüntü almanın yanı sıra birde akustik yer dinleme ve su tesisatı nem ölçüm cihazları mevcuttur. Seslere karşı çok hassas olan bu dinleme cihazı kullanılarak su kaçağının yeri tespit edilebilmektedir. Nem ölçme cihazı ise tesisattaki su ve nem ölçümünü gerçekleştirir.

Bu sonuçların her biri yapılacak müdahalenin en doğru olanını yapmayı ve kesin sonuç almayı sağlamaktadır.  Tesisat problemlerinizi çözmek için ulaşacağınız servisin bu donanıma sahip olması çok önemlidir. Bazen basit bir tıkanıklık ya da kolay onarılabilen bir arıza olmayıp, tüm tesisatın yenilenmesi gereken durumlar da olabilmektedir.

Su kaçağı durumunda yaşanan problemler

*Duvarlarda kabarma rutubet ve dökülmeler başlar

*Fayans aralarında su sızıntıları meydana gelir

*Küflenme ve pis kokular başlar

*tavanlarda ıslaklık ve hareler şeklinde lekeler oluşur

*Parkelerde kabarma, Dolap altlarında pis su birikintileri başlar

Bu saydıklarımız tesisattaki arızalar nedeniyle boruların su sızdırması sonucunda olmaktadır.

Su kaçağı ve nedenleri

Eskiyen binalarda tesisat boruları zamanla deforme olmaktadır. Eskiden tesisat yapımında pimaş borular yerine metal borular kullanılmaktaydı. Yenileşme ile ve yeni yapılarda artık üst kalite malzemelere ağırlık verilmektedir. Ancak bina eski ise tesisatın yenilenmesi zaruri olabilmektedir. Aksi takdirde giderlerde çok fazla arıza olması kaçınılmazdır. Su kaçağı nedenleri olarak en başta kalitesiz malzeme kullanımı gelmektedir.

Yaygın olarak karşılaşılan pis su kaçakları zamanla giderlerin dışına çıkarak evimizin veya işyerimizin içinde özellikle parke ve dolap altlarında birikmeye başlar. Buda zamanla kötü koku ve parkelerde kabarma gibi sonuçlara neden olur. Bu aynı zamanda son derece mikrobik bir durumdur. Boruların eski ya da kalitesiz malzeme olması dışında, basit bir tıkanıklıkta su sızdırmasına neden olabilmektedir.

Çatlak, kırık ya da buna benzer hasarlar dışında, boruları birbirine bağlayan vidaların gevşemesi sonucunda da su sızdırma problemi olabilmektedir.

Su kaçaklarını önlemek için ne yapmalıyız

Su kaçağının nereden kaynaklandığını öğrenmemiz gerekirEğer boruda kırık ya da çatlak var ise bantla yapıştırarak geçici bir önlem almalıyız. Tabi bu ulaşılabilir borular için uygulanabilecektir. Tamamen geçici bir yöntem olduğunu unutmamalıyız. Diğer bir yöntem kontrol edebildiğimiz vidalarda gevşeme varsa onları sıkmalıyız.

Tıkanma nedeniyle su sızdırıyorsa, açmak için bazı açıcılar yardımıyla gider açmaya çalışmak durumu anlık olarak rahatlatsa da su sızıntısı için kesinlikle çözüm olmazlar. İhmal edilen ya da çözülemeyen su kaçakları sinsice yayılacak ve zarar verir noktaya gelecektir. Bu nedenle de acilen servis çağırmak ve durum tespiti yaptırmak gerekir.

Yaşam alanlarımızda tesisat sorunları yaşamak istemiyorsak binalarımızın dış görünüşüne olduğu kadar alt yapısına da dikkat etmeliyiz. Çünkü bir dairede oluşan tesisat sorunlarının büyük kısmı alt yapı inşası sırasında yapılan hatalardan kaynaklanmaktadır. Kullanılan TSE uygun olmayan malzemeler, işçilik hataları gibi sebepler zamanla ortaya çıkarlar.

Kulanım hataları da, öncelikle giderlerin tıkanmasına sebep olurken bilinçsizce yapılan müdahaleler nedeniyle de boruların zarar görmesi söz konusu olmaktadır. Tesisat, giderler ve kullanımı gibi konularda toplumsal bilincin oturması, eskiler için artık çok geç olsa da yeni binaların yapımında dış görünüş kadar alt yapıda kullanılan malzemelerden de ödün verilmemesi ileride yaşanacak can sıkıcı sorunların önüne geçecektir.